S.S.S
Sıkça sorulan sorular
Ürün ne kadar enerji tüketiyor? Eve kaç m2 döşemek lazım?
Karbon film teknolojisi çok farklı güçlerde ısıtıcı imal edilmesini mümkün kılmaktadır. Filmlerin gücü kullanım amacına göre ayarlanmakta olup, özel haller ve hızlı ısıtma için gerekenden daha güçlü üretilmektedir. İyi yalıtımlı ortamlarda düşük güçlü, cami gibi yüksek tavanlı veya az yalıtımlı ortamlarda yüksek güçlü filmler kullanılır. Konutların tamamına uygulanabildiği gibi, lokal ısıtma içinde ideal bir sistemdir.Evin tamamına döşenmeyebilir.Yalıtımlı bir yapıda sadece %70'ine döşenmesi de yeterli olacaktır, veya halılarınızın altına istediğiniz ebatlarda hazırlanabilir.Zemin ısıtması amacıyla Türkiye pazarı için ürettiğimiz standard ısıtıcılar 150-200 W/m2 gücündedir. Yine Türkiye pazarı için üretilen Cami ısıtıcıları ise 240-300 W/m2 gücündedir.Bunun dışında özel amaçlı uygulamalar için 100-400 W/m2 gücünde, farklı genişliklerde değişik ısıtıcı filmler de üretilmektedir.Ürünün genel kullanım şekli termostat kontrollüdür. Bu nedenle, ürün sürekli devrede kalmayacağı için üzerinde yazandan daha az enerji tüketir.
Evlere bu ısıtıcı nasıl döşeniyor?
Bir evde ilk bilmemiz gereken evin yer döşemesinin ne olduğudur.
1- Seramik zeminlerde şap atılmadan önce alt yalıtım yapılmalı ve karbonray ürünü uygulanmalıdır.
2- Laminat parkeler karbon filmin üzerine doğrudan konulabilir. Karbon film altına yanmaz ve erimez PE yalıtım konulmalıdır.
3- Ağaç lambiri veya rabıta parke döşenecekse, beton zemin üzerine sırasıyla
PE yalıtım,
karbon film,
4-6 mm sunta, kontra veya MDF
parke veya lambiri döşenir.
Karbon film hatları arasında 1-5 cm boşluk bırakılır. Kablo bağlantılarının yapılacağı duvar kenarı belirlenir. Kablolar bu kenardan filmlere lehimlenir ve oda termostatına veya merkezi kontrol panosuna taşınır. Sıcaklık kontrolu olmadan karbon film kullanılması sakıncalıdır.
Konutlarda; oda termostatları ile , daha büyük yapılarda (cami,mağaza,spor salonu v.b.)elektrik panolarıyla ısı kontrolu sağlanmaktadır.
Parke altı ısıtmada parke seçimi nasıl olmalı?
Isıya dayanıklı 32.sınıf parke tercih edilmelidir.
Ortalama bir evin aylık elektrik faturası ne kadar olur?
Bu hesabı kimse yapamaz. Enerji tüketimi ısıtıcı gücüne değil, ortamın ısı yalıtımına bağlıdır. Aslında ısındığımız için değil, üşüdüğümüz için enerji harcarız. Faturamıza yansıyan enerji ısınmak için harcadığımız enerji değil, evden dışarı kaçırdığımız enerjidir.
Ödediğiniz faturayı etkileyen iki rakam vardır:
1- Birim fiyat
2- Tüketim miktarınız
Ülkemizdeki en ucuz enerji kaynağı doğalgazdır. Doğalgaz birim fiyatı yaklaşık 9 YKr/kWh iken, elektrik birim fiyatı yaklaşık 25 YKr/kWh’dir. Buna rağmen elektrikli yerden ısıtma doğalgaz ile rekabet edebilir.
NASIL?
Normal bir ev ısıtmasını dikkate alırsak, diğer sistemlere göre yerden ısıtmanın dört avantajı vardır:
1- Baca yoktur, faturadaki her kuruş evin içine ısı olarak girer.
2- Yerden ısıtma yaparken daha az enerjiye ihtiyaç duyarız.
Daha yüksek zemin sıcaklığında bile, yerden ısıtmada ortam sıcaklığı daha düşüktür. Zemin sıcaklığı 22-25 °C olduğunda, odadaki hava sıcaklığı 15 °C bile olsa üşüme hissi alınmaz. Ortam sıcaklığındaki her bir derecelik düşüş ise faturaya % 5-8 oranında yansır.
Yerden ısıtma, petekli ısıtmalara göre % 30-40 daha az enerji tüketir.
3- İklimlendirme standartdır. Odaları, mutfağı, salonu ayrı sıcaklıklara ayarlayabilirsiniz. Geniş evlerde (+150 m2) de yaklaşık aynı sayıda insan yaşamakta, çoğu evde evhanımları gün boyu yalnız kalmaktadır. Uzun süre kullanılmayan bölümleri örneğin 15 °C’ye elektronik olarak ayarlayabilir, daha fazla tasarruf yapabilirsiniz. Üstelik ısınma konforundan vazgeçmeden..
4- Hızlıdır. Kaloriferli veya sıcak sulu yerden ısıtmalı sistemler gibi tüm gün yanmak zorunda değildir. Açıldıktan sadece 5-10 dakika sonra parkeyi, 15-20 dakika sonra karoyu ve 3-5 dakika içinde halıyı ısıtır. Siz evde değilken, boş yere ısı harcamazsınız.
Bu dört avantajı sayesinde, yerden ısıtma en zorlu rakibi olan doğalgazın yarısı kadar enerji tüketerek ödeyeceğiniz faturayı aynı seviyeye getirir.
Alan genişledikçe veya tavan yükseldikçe Yerden Isıtma en ekonomik ısıtma olmaktadır. Klasik sistemler tavanı, kubbeyi ısıtırken; Yerden Isıtma insanların kullandığı zemini ve küçük bir hacmi ısıtır.
Cami ve spor salonu gibi hem yüksek tavanlı ve hem de kısa süreli kullanılan yerler için çok daha ekonomiktir. Kubbeli cami için halı altı ısıtmadan başka çare yoktur. Yandan verilen ısı kubbeye ve oradan da dışarı kaçar. Sıcak hava üflemek çare olmaz, 20-30 m ileriye üflenen sıcak hava soğuyarak cemaate çarpar.
Ürünü duvar ve tavana ekleyip kullanabilir miyim?
Ürünün esas kullanım yeri döşeme altı, yani zemindir. Ancak çok ince olması sebebiyle duvara veya tavana da monte edilebilir. Alçıpan panellerin içine veya restoranlarda görülen ağaç lambiri giydirilmiş kolonlara veya restoran masalarının yaklaştığı duvarlara da yerleştirilebilir. Bir başka parlak fikir de masaların altına yapıştırmak suretiyle dizleri, masayı ve dolayısıyla masaya temas eden kolları ısıtmaktır ki, yarı açık ortamlarda az enerji ile ısınma sağlamaktadır.
Duvar ve tavanlar için standard ısıtıcı (200 W/m2) yetersiz kalır. Infrared sobaların uzaktan ısıtma etkisi amaçlanıyorsa daha güçlü ısıtıcılar kullanılabilir.
Isıtmanın bilinen en etkili ve verimli şekli zeminden ısıtmadır. Başka bir amaç yoksa, sadece duvarların soğuk olmasına bir çözüm olarak ısıtıcı konulması doğru değildir. Soğuk bölgeye yalıtım uygulamak ilk adım olmalı, yeterli gelmezse ısıtıcı kullanılmalıdır.
Ürünün çıplak olarak kullanılmaması, bizden veya en yakın bayiden destek alınması ve ortak bir çözüm üretilmesi en iyi yoldur.
Elektrik çarpar mı? Su basarsa ailecek çarpılır mıyız?
Elektrik girişlerinin tümünde kablolar ısıtıcı üzerinde bulunan bakır hatlara lehimlenmekte ve üstü kauçuklu kontak bandı ve PVC yanmaz bant ile iki defa kapatılmaktadır. Normal bir insan kuvvetiyle kablo bağlantısının kopması veya bozulması mümkün değildir.
Kablo girişleri su geçirmez derecede güvenlidir. Bu nedenle üstüne su sıçramasından veya bir defa su basmasından etkilenmez. Milyonda bir ihtimal, küçük bir kaçak olması durumunda da ısıtıcının bağlı olduğu termostat veya kontrol panosu devreyi anında keser.
Su basması durumunda en yakın yetkili bayi çağırılmalı; ısıtıcılar, bağlantı noktaları ve tesisat incelenmelidir. Su basması halinde döşeme muhtemelen bozulmuş olacaktır. Halı veya parkeler kaldırılır, teknik elemanlarımız kontrolünde ısıtıcılar test edilir. Teknik onay verildikten sonra, döşeme tekrar kapatılabilir.
Evimin tamamını döşetirsem elektrik tesisatım kaldırır mı?
Ortalama bir eve yaklaşık 60 m2 ısıtıcı döşendiği düşünülürse, sistemin toplam kurulu gücü hızlı ısıtıcılarla 12 kW, yavaş ısıtıcılarla 9 kW olur. Ev ve apartman tesisatları sürekli tam kapasite çalışması için tasarlanmamıştır. Fabrika ve iş yerleri gibi değildir.
Bu nedenle, yavaş ısıtıcıların kullanılması ve bunun için de evin iyi yalıtımlı olması gerekmektedir. Örnek verilen evin tesisatına 9 kW yüklenecektir. İyi yalıtımlı bir evde bu güç, sadece sistem soğuk havada ilk devreye girdiğinde kullanılır.
Evin tamamına ısıtıcı döşenecekse, eve gelen tesisatın üç fazlı olması gerekir. Tek fazlı tesisatlar bu gücü kaldıramaz.
Eski evlerin elektrik tesisatında revizyon yapmak gerekebilir. Günümüzde yapılan evlerin elektrik tesisatları bu sistemi kaldıracak güçtedir. Yalıtımı iyi yapılmış evlerde daha az güç gerekir. Termostat kontrolü sayesinde ortalama güç kullanımı daha az gerçekleşir, çünkü iyi yalıtımlı bir evin ısı ihtiyacı 9 kW’dan daha azdır.
Gerekli ayarlamayı teknik elemanlarımız yapacaktır.
Sadece çocukların odasına döşemek istiyorum mümkün mü?
Yerden ısıtmayı kısmi olarak evin bir bölümüne döşetebilirsiniz.
- Çocuk veya yaşlı odası
- Camekanlı balkon
- Villanın zemin katı
- Köy evinin misafir odası
gibi yerlerde kısmi olarak ısı kaynağı veya takviyesi olarak kullanılabilir.
Isıtıcıları çıplak olarak, üstüne hiç bir kaplama yapmadan kullanabilir miyim?
Isıtıcıları üzerinde döşemesiz veya etrafında kumaş, tahta vb malzemelerin koruması olmadan kullanmanız tavsiye edilmez. Çıplak olarak kullanılırsa dış etkenlerle veya üzerine basılmasıyla yıpranır, ömrü kısalır ve riskli hale gelebilir. Bu tür kullanımlar için garanti verilmez.
Bizim yöre çok soğuk, evimi ısıtır mı?
Dış ortam çok soğuk ise öncelikle iyi bir yalıtım yapmanız gerekir.Isı sürekli dışarıya kaçıyorsa, diğer ısıtma sistemleri de derdinizi çözmeyecektir. Bol odun-kömür veya doğalgaz yakma yoluna giderseniz hem çok para ödersiniz, hem de Küresel Isınmayı arttırırsınız.Infrared yerden ısıtmanın diğerlerine göre bir üstünlüğü de, soğuk ortamda bile ısıtıcının üzerinde durmanız halinde sizi ısıtabilmesidir. Ancak yalıtımı kötü bir evde ısınsanız bile maliyeti çok yüksek olur.
Yalıtım kullanmak zorunlu mu? Mevcut yalıtım yeterli olmaz mı?
Firmamızda Alüminyum folyo kaplı, Polietilen yalıtım standartdır.Bunun iki vazgeçilmez sebebi vardır:
1- Yalıtım sayesinde ısıtma yukarı doğru yönlendirilir.
2- Alüminyum folyo güvenlik için gereklidir.
Zeminin örtülmesi veya başka bir sebeple oluşabilecek ısı yoğunlaşmaları, iletken Alüminyum tabaka sayesinde dağılır ve yangın çıkma olasılığı tamamen ortadan kalkar.
Fabrikada lokal alttan ısıtma yaparak çalışanları ısıtabilir miyim?
İşçiler hat halinde çalışıyor veya fazla yer değiştirmiyorlarsa, sadece onların durduğu zemini ısıtmak çok ekonomik olur. Hareket etmeyenler soğuk ortamda daha çok ayaktan üşür. Makina ve işçi yerleşimine göre kısmi döşeme yapılabilir.
Fabrika ortam sıcaklığı 10-12 °C bile olsa, işçilerin durduğu hat altındaki ısıtıcılar üzerinde duranları rahat ettirecek derecede ısıtır.
Bu durumda geniş fabrika ortamını değil, sadece çalışanları ayak altından ısıtırsınız.
Camilerde nereye döşeniyor?
Cami zeminleri genellikle çıplak betondur veya üstüne tahta döşenmiştir.
Beton zemin veya tahta üzerine yalıtım serilir. Yalıtım rulosu aynı zamanda halıya yumuşaklık verir. Betonun soğuğunu ve rutubetini de tamamen keser.
Yalıtımın üzerine, cami halısının tam altına ısıtıcılar konur. Cami halı altı Isıtıcılar 80 veya 100 cm eninde, oturulacak tarafa yerleştirilir. Secde yapılan yere ısıtıcı koymak şart değildir.
3-5 dakika içinde halı sıcaklığını 10-12 C’den, 20-25 °C’ye yükseltir.
Saflar farklı sıcaklıklara ayarlanabilir, bazı saflar kapalı tutulabilir.
Cemaat gelmeden 10 dakika önce açılsa yeterli olur.
Çok soğuk günlerde rutubeti önlemek için vakit aralarında kısık ayarda tutulması (15 °C gibi) gerekebilir.
Kış odalarında öğleden yatsıya kadar ara vermeden yakılması tavsiye edilir, kapalı ortamda ısı muhafaza edileceğinden havayı da ısıtmış olursunuz.
Yaz-Kış haftada bir gün, örneğin Cuma namazı öncesi veya sonrası tüm saflar açılarak en yüksek sıcaklığa gelene kadar 20-30 dakika çalıştırılırsa, halıların hijyenine katkıda bulunur ve kokuları giderir.
Yer sıcak olunca ayaklarımız şişmez mi?
Yerden ısıtma sistemleri hakkındaki söylentilerden birisi de budur.
Normal bir ortamda ihtiyaç duyulan zemin sıcaklığı en fazla 25 °C’dir. Bahar aylarında bile ayaklarımız daha fazla sıcağı görmekte, ayakkabı içinde yazları 45-50 °C’yi bile bulmaktadır. Kışın ısıttığımız bir zeminde sistemi yüksek ayara getirip 30 °C’yi geçirmediğiniz sürece bir sorun yaşamazsınız.
Çocuğun yatağına koymak istiyorum, çocuk altını ıslatırsa ne olur?
Ürünlerimiz suya karşı güvenlidir.Ancak yatak malzemelerinin yüksek yalıtımlı olması sebebiyle yatağın altına ısıtıcı koyup yatmanız tavsiye edilmez. Kalın yatağın altından üzerine ısı gelmesi zaman alır ve gelene kadar ısıtıcının olduğu yerde sıcaklık çok yükselip ısıtıcıyı bozabilir.
Bunun yerine uygun kablolanmış bir ısıtıcıyı soğuk olan yatağın üzerine, yorgan altına 10-15 dakika kadar koyup yatmadan önce yatağı ısıtıp, ısıtıcıyı yatağın içinden çıkarttıktan sonra yatabilirsiniz.
Sadece ısıtmaz, sağlığa da yararlı yazılmış. Ne gibi bir yararı var?
Sağlığa yararı iki türlüdür:
1- Ortamı temizleyici etkiye sahiptir.
2- Hücreleri canlandırır.
Far infrared ısı, insanın yaydığı ısı ile aynı frekanstadır. Her ikisinde de ısı kaynağı karbondur.
Bu nedenle
1- Uykuyu açar, vücuda canlılık verir
2- Ağrıyan, ezilmiş, kasılmış dokuları gevşetir
3- Romatizma ve kireçlenme şikayetlerini azaltır
4- Ayak mantarını, pişiği ve kokusunu giderir
Sağlık açısından tek sakıncası vardır. Hamileler çıplak ısıtıcı ile uzun süreli yakın temastan kaçınmalıdır. Metabolizma aktivitesinin artması sebebiyle, bebeğin normalden daha fazla büyümesine yol açabilir. Zeminde ki ısıtma hafif derecede olduğundan bu ölçüde etkilemez.
Yerden ısıtma toz yapar mı?
Yaşadığımız mahallin içerisinde uçuşan tozların nedeni, ortamdaki hava akımıdır. Hava akımının sebebi ise, mekandaki sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesidir. Bir ortamda gözle göremediğimiz tozların yanması ve havada yükselmesi ancak yüksek sıcaklıklarda mümkündür. Sobalı ve radyatörlü bir binada radyatörlerin arka taraflarına baktığımızda duvarların kirlenmiş olduğunu görürüz, özellikle de perdelerimiz çok çabuk kirlenir. Bu da yüksek sıcaklıkta yanan kalorifer sisteminde radyatörlerimize gelen suyun en az 50 °C olduğundan gözle göremediğimiz tozların yanmasını ve yükselmesini sağlar. Toz yanması 50 °C den sonra başlar. Konut ve işyeri yerden ısıtmada kullanılan filmlerin yüzey sıcaklığı 45 °C civarındadır. Döşeme yüzeyine gelen hissedilen sıcaklık da 25-28 °C’dir. Yerden ısıtma, yüksek sıcaklıkta çalıştırılmaz, bundan dolayı mahalde sıcak soğuk hava dolaşımı olmadığından (her noktadan hava sıcaklığı aynı derece de ve aynı anda yükseldiğinden homojen bir ısı elde edilir) toz yapması mümkün değildir. Bu nedenle halılarda oluşan mite böcekleri ve nem oluşumu da yerden ısıtmada yoktur.
Mekan içerisinde uçuşan tozların sebebi ortamdaki hava akımıdır. Hava akımının ise sebebi, mekandaki sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesidir. Yani ortamdaki sıcaklık farkı ne kadar çok olursa, uçuşan toz miktarı da artacaktır.Yerden Isıtma Sisteminde mekan içerisindeki sıcaklık farkları radyatör sistemi ile karşılaştırıldığında çok daha düşük olduğundan, oluşacak toz da bu oranda az olacaktır. Günlük yaşamdan da bilinmektedir ki radyatörlerin bulunduğu camların perdeleri islenir. Bunun sebebi radyatörlerin ortamla aralarındaki sıcaklık farkının sebep olduğu hava hareketleridir.
Kalite belgeleri
Rexva;
ISO9001 , ISO14000 , CE başta olmak üzere , UL (ABD elektrik güvenlik Belgelendirme), NRTL (Kuzey Amerika elektrikli güvenlik Belgelendirme), GOST (Rusya elektrikli güvenlik sertifikası) , UKR TEST (Ukrayna elektrik güvenlik Sertifikası) ve uluslararası laboratuarların testlerinden geçmiş bütün sertifikalara sahip olan ürünleri ile mükemmelliğini kanıtlanmıştır.
Teklif?
Cami ısıtma sistemi fiyat teklifi için ; Caminin saf ölçüleri (saf adedi ve metraj) ,bulunduğunuz il ve telefon numaranızı,
Parke altı ısıtma fiyat teklifi için ; Odalarınızın en x boy ölçüleri, yalıtım durumu, bulunduğunuz il bilgisini bize yazarak,
Fiyat teklifi ve teknik bilgi alabilirsiniz.
Satış temsilcimiz size uygun ısıtma çözümü ve teklifimiz için en kısa sürede iletişim kuracaktır.